Lag sjokolade med smak av skog!
Litt avhengig av hvor i landet du bor vil du for tiden finne en liten delikatesse som godt kan kombineres med kakao: granskudd! Knip av den lysegrønne tuppen mens den er ca. 1+2 cm lang. Det går fint an å spise granskuddene som de er. Nålene er svært myke så du vil ikke stikke deg i munnen. Det er bare å plukke i vei når du først er i gang, men la de skuddene som sitter ytterst på grenene, sitte igjen. Ellers kan treet bli ødelagt. Treet må få muligheten til å utvikle kongler med frø for at det skal kunne forplante seg. Skudden kan du legge i fryseren og ta opp å bruke i te, sjokolade eller gryter når du trenger de.
Bortglemt sunnhet
Granskudd er fulle av eteriske oljer, mineraler, betakaroten og C-vitamin. Det var faktisk en tid da friske granskudd var en av de beste kildene til vitaminer og mineraler etter en lang og vitaminfattig vinter. Granskuddenes nytteverdi ble fort glemt etter hvert som importfrukten kom til Skandinavia, men de er like sunne nå som i gamle dager.
Tips til oppskrift
Følgende oppskrift gir en nydelig sjokolade med smak av de norske skoger:
50 gram kakaomasse
25 gram kakaosmør
10 gram agavesirup
10 gram Sukrinmelis
1/2 ts vanilje
1 knivsodd salt
5-6 granskudd
Smelt kakaomasse og kakaosmør i vannbad og visp deretter inn agave og Sukrinmelis (eller dine favoritt søtningmidler). Bland godt. Finhakk granskuddene med en kniv eller knus i en morter og bland inn sammen med krydder. Bland alt godt sammen, og sett i kjøleskap eller fryser.
Kilde: Mat og Helse